ŠKRILJEVAC

Vađenje prirodnog plina iz stijena škriljevca moglo bi povećati potencijalne globalne rezerve za čak 47 posto, navodi se u izvješću američke Uprave za energetske informacije (EIA). Izračuni su prilično neizvjesni, jer će biti potrebno više istraživanja za točniju procjenu, ali proizvodnja ovog nekonvencionalnog prirodnog plina brzo raste.

Trenutno je ova tehnologija pumpanja prisutna u komercijalne svrhe samo u SAD-u, Kanadi i Kini. U SAD-u ta proizvodnja već čini 39 posto ukupne proizvodnje prirodnog plina, u Kanadi 15 posto, a u Kini samo jedan posto. Prema nekim podacima, očekuje se da će proizvodnja plina iz škriljevca do 2020. činiti polovicu sve proizvodnje u Sjevernoj Americi. Drugdje u svijetu nema komercijalne potrošnje plina iz škriljevca, glavni razlog je tehnologija koja se koristi, a koja je najsofisticiranija u Sjevernoj Americi. To se temelji na hidrauličkom frackingu, koji je postupak u kojem se mješavina vode, kemikalija i pijeska ubrizgava u podzemne slojeve stijena duboko ispod površine. To uzrokuje pucanje ovih slojeva, oslobađanje prirodnog plina zarobljenog u stijeni na površinu.

Prema najnovijim podacima EIA-e, na svijetu postoji 206 bilijuna m3 procijenjene rezerve plina sa 137 polja u 41 zemlji. Broj raste svake godine, sesije nove tehnologije omogućuju potragu za prirodnim plinom na dubinama koje su prije bile nedostupne. Prema nekim procjenama i neslužbenim brojkama, ima najmanje tri puta više rezervi prirodnog plina iz škriljevca.

Prema trenutno dostupnim podacima, najveće rezerve ovog prirodnog plina nalaze se u Kini, Sjedinjenim Državama, Argentini i Meksiku.

Kontaktirajte nas

OMS - Upravljanje d.o.o.
Radnička cesta 80 ( Zagrebtower )
10000 Zagreb, Croatia